top of page
paraszt_sajt_ficsor_arpad (9).jpg

A SAJTJAINK

100% SZÉNÁS MAGYARTARKA TEHÉNTEJ  / ÉLŐ SAJTKULTÚRA

Tizenkét éve a hagyományos sajtkészítés mellett döntöttünk, és rádöbbentünk, hogy ez egy életen át tartó mesterség. Nincs két egyforma sajt és nincs két egyforma sajtmester.
 

„Az üstmunka a kedvencem. A sajtmester ott áll az üst mellett és azért dolgozik, hogy a baktériumok jól érezzék magukat”.
(Ficsor Árpád)

 

A sajtkészítéshez magyar, francia és svájci oltókat és kultúrákat használunk. 2014 óta a Paraszt Sajt farm sajtmestere Magyar László mikrobiológus, aki hetente kétszer áll neki a sajtkészítésnek, a többi nap biológiát és kémiát tanít egy gimnáziumban. László részt vállal a magyar sajtkészítők oktatásában és időközben sajtkészítő vizsgabizottsági tag is lett

paraszt_sajt_ficsor_arpad (4).jpg

RAKLETT

Érlelési idő: 3-6 hónap

Legfontosabb az alapanyag. Biogazdálkodást folytatunk, őshonos magyartarkát tenyésztünk, az ő magas zsírtartalmú teje adja azt a kiváló minőségű összetevőt, amiből hagyományos raklett sajt recept alapján készül ez a szemet gyönyörködtetően olvadó sajt.

 

Főtt krumplira vagy más párolt zöldégekre, de egyszerű melegszendvicsre olvasztva fenséges étel. Olvasztás nélkül is fogyasztható, ekkor érződik az a kissé kesernyés, pikáns íz, ami a raklettnek sajátja. Ez a karaktere az érlelés előrehaladtával fokozódik. Emiatt megoszlik a vélemény erről a sajtról. Legtöbben a fiatal raklettet kérik, de az ínyencek az idős, akár 8 hónapos változatát keresik.

raklett1.jpg

FEHÉR

Érlelési idő: 1,5 - 3 hónap

A Fehér Sajt az eredeti trappista sajt receptje alapján készül, amit a Trappista szerzetesek dolgoztak ki. Kéreggel érik, minimum másfél hónapig, tehát finom ízre számíthatunk. Ugyanakkor kellemesen lágy és natúr ez az íz, úgyhogy ezt a sajtot mindenki szereti – főleg a gyerekek és az idősek. Félkemény sajt, nagyon jól olvad, puha állaga miatt közkedvelt csemege.

feher1.jpg

SVÁJCER

Érlelési idő: 5 - 12 hónap

Nagyapám a magyartarkát nevezte svájcer tehénnek. Az ő emlékére neveztük el ezt a sajtot. A mi teheneink egész nap kint legelészhetnek a mezőn, az istállóban pedig szénát kapnak. Szénás tejből készíthető adalékanyag nélkül jó minőségű, hosszú érlelésű sajt.

 

A Svájcer egy meglepetés: intenzív ízélményt ad már 4 hónapos érlelés után, az idő előrehaladtával a karaktere egyre erősödik. A 8. hónaptól fehérjekristályok jelennek meg a sajttésztában.

svajcer1.jpg

LYUKAS

Érlelési idő: 3-8 hónap

A sajtmester legfontosabb feladata, hogy a sajttejbe rakott probiotikumok szaporodásához biztosítsa a szükséges feltételeket, mert ezek végzik a tej savanyítását és később ők felelősek a meghatározó íz kialakulásáért.

 

Ennek a sajtnak az érlelése nagyban különbözik a többitől. A 12. naptól kezdve melegérlelőbe rakjuk. 22°C-on egy propionsav baktérium széndioxid gázt kezd termelni. Ennek köszönhetően alakulnak ki a szabálytalan elrendezésű nagyméretű lyukak. Ugyanez a baktérium felelős a jellegzetes édes íz kialakulásáért. Ez az íz az érlelés előrehaladtával egyre diósabb. Magas szárazanyagtartalma miatt grillezhető és kitűnő rántottsajt készíthető belőle.

lyukas1.jpg

KEMÉNY

Érlelési idő: 4 hónaptól akár évekig.

A Kemény Sajt íze az alpesi sajtokra emlékeztet. Nem is csoda, hiszen svájci sajtkultúrával készül. Csak ún. szénás tejből lehet elkészíteni, olyan tehén tejéből, aki nem evett erjesztett takarmányt (szilázst vagy silót), csak szénát és legelőfüvet. Az ilyen tehenek tejéből lehet hosszú érlelésű sajtot készíteni, az ilyen tej garantálja, hogy – ha szigorúan követjük a receptet és az érlelés szabályait – jó lesz a sajt, és „meg is öregedhet”. Az Extra Kemény Sajtunkat minimum 15 hónapig gondozzuk és érleljük. Ez a sajt már törik: a szerkezete kristályos, a sajt szárazanyagtartalma nagyon magas – igazi ínyencség. Egy testes vörösbor mellé ajánljuk vagy olasz tésztákra reszelve.

Érdekessége ennek a sajtnak, hogy nagyon tetszetős és karakteres már fiatal korában is, 4-6 hónaposan. Ekkor az állaga még puha, íze naturális, viszont már érezni lehet rajta a Kemény Sajt jellegzetességét.

kemeny1.jpg

ÁRLISTA

Paraszt Sajtok

Gurigás és felezett ár
(Bruttó) Ft/kg

Szelet ár (Bruttó) Ft/kg

Mimó / karotinos

Fehér

Fűszeres Fehér

Raklett

Óvári

Lyukas

Svájcer

Öreg Svájcer 8-11 hó

Öreg Svájcer 12 hó+

Kemény 7-14 hó

Extra Kemény 15-19 hó

Különleges Extra Kemény 20 hó+

6 400,-

6 800,-

7 500,-

7 500,-

7 500,-

7 500,-

8 000,-

9 400,-

10 600,-

9 400,-

11 800,-

13 000,-

7 000,-

7 500,-

8 200,-

8 200,-

8 200,-

8 200,-

8 700,-

10 100,-

11 300,-

10 100,-

12 500,-

13 700,-

novenyek_egyutt_.tif
bottom of page