top of page
paraszt_sajt_ficsor_arpad (44).jpg

- 1997 óta -

A FARMRÓL

SAJTOK DUNAHARASZTIRÓL

TÖRTÉNETÜNK

1997 óta vagyok mezőgazdasági vállalkozó. Magyarországi viszonylatban kicsi gazdaságnak számítunk. 

220 szép magyartarka szarvasmarha lakik az istállóban.
Esznek-isznak, kisétálnak a mezőre, kicsit legelnek, vagy éppen csak sütkéreznek. Jó dolguk van, és meg is hálálják: ők adják az extra minőségű tejet a sajtkészítéshez. 

A takarmányt 200 hektáron mi termeljük meg:
LUCERNA- ÉS FŰSZÉNÁT, BÚZÁT, ÁRPÁT, ZABOT, KUKORICÁT

paraszt_sajt_ficsor_arpad (37).jpg

A GAZDASÁG

Farmunkon AZ ALAPANYAGTÓL (TAKARMÁNY) A VÉGTERMÉKIG (SAJT)
MINDEN SAJÁT ELŐÁLLÍTÁSÚ.

 

A takarmányt zömében bérelt földeken, 200 hektáron termeljük meg. Egyre több kaszálót telepítünk mesterséges módon fűmagok vetésével: angol perje, réti csenkesz, vörös csenkesz, nádképű csenkesz, csomós ebír, magyar rozsnok stb. Ezen füvek keverékéből kiváló minőségű szénát állítunk elő. Termőterületünk nagy részén lucernát termelünk, ebből is szénát készítünk, de az abraktakarmányt (kukorica, őszi árpa, őszi zab) is mi állítjuk elő.

Modern gépekkel dolgozunk: 2019-ben két fejőrobotot installáltunk az istállóban, valamint a takarmányozás egy fázisa is robottal történik. A fejőrobot a négy tőgynegyedet külön-külön tudja fejni, azt is érzékeli, hogy egy-egy tőgynegyedből mennyi tej jött le. A robot minden tőgynegyed tejének beltartalmát külön vizsgálja.

A modernizálás azt is eredményezi, hogy a kollégáinknak jobbak a munkakörülményei és az állatjólétet is jobban szolgáljuk, mert az állat akkor jön fejésre, amikor ő akar. Nagyon gyorsan megtanulják, hogy ha feszül a tőgyük, akkor csak ide be kell állniuk, és motiválja őket az is, hogy fejés közben megkapják a bio-abrakot, ami a mi gazdaságunkból származik.

07.jpg

Magyartarka tehéntejből, családi gazdaságban hagyományos eljárással készült, probiotikus sajtok

novenyek_egyutt_.tif
bottom of page